Svamppaj med chevre och bacon

För oss som älskar paj kommer här ett fantastiskt recept med massor av goda smaker. Originalreceptet hittade jag på landleyskok.se, jag har modifierat det med lchf-vänlig pajdeg samt piffat till det med lite kantarellfond.

4-6 portioner

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
25 g smör
1 ägg

Pajfyllning:
2 liter blandsvamp
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
2 tsk kantarellfond
15 cm purjolök
1 paket bacon
10 bitar soltorkade tomater
200g getost

Stanning:
3 ägg
3 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
2 msk färsk klippt, persilja,
salt, peppar, oregano

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i liten pajform eller springform (20 cm) och nagga botten med gaffel. Grädda skalet i 175 grader i ca 8 minuter tills skalet fått lite färg. Ta ut pajdegen.

Höj värmen till 200 grader. Stek svampen tills all vätska försvunnit. Klicka i smör i pannan och ha ner pressad vitlök, vinäger, fond och skivad purjolök. Låt blandningen fräsa upp och låt den sedan svalna. Skär baconet i mindre bitar och stek tills det nästan är knaprigt, låt svalna och rinna av på en bit hushållspapper. Skala getosten. Blanda ihop svampen med smulad getost, bacon och strimlade soltorkade tomater. Ha sedan ner röran i pajskalet. Vispa ihop ägg och grädde med pressad vitlök, färska örter och kryddor. Slå stanningen i pajskalet och grädda i ca 35-40 minuter. Lägg eventuellt över lite aluminiumfolie efter 25 minuter, om pajen fått tillräckligt med färg. Servera med en god kålsallad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: