Ugnspannkaka

4 portioner

6 ägg
2 dl vatten
200 g färskost (cream cheese)
1 dl mandelmjöl
1/2 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 msk sötströ
Några droppar Nick’s vaniljessens

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman alla ingredienserna. Låt svälla cirka fem minuter. Häll över smeten i en ugnsfast form med kanter och ställ in i ugnen 20-30 minuter.
Servera med hallon/blåbär/hemmagjord jordgubbssylt och grädde.

Falskt surdegsbröd

Jag har testat många recept på lchf-vänligt bröd och detta är helt klart det bästa brödet hittills. Jag har modifierat ett recept som jag hittat på Erikas lchf och det blev riktigt bra!

1 bröd

Knappt 4 dl mandelmjöl
1 dl bakprotein
1 dl sesammjöl
90 g (9 msk) fiberhusk
1 tsk havssalt
4 tsk bakpulver
5 msk (0,75 dl) äppelcidervinäger
6 st (ca 198 g) äggvitor
340 g (knappt 3,5 dl) kokande vatten

Gör så här:
Rör ihop äggvitor och äppelcidervinäger i en skål. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke och vispa ner äggblandningen, jag använde elvisp. Vispa ner det varma vattnet.

Smörj en 1,5-liters form och tryck ut degen i formen (har du en form där brödet ofta fastnar? Ta ett bakplåtspapper, knögla ihop och tryck ut i formen. Smörj med smör eller kokosfett). Låt degen svälla i 5-10 minuter.

Grädda i ca 75 minuter i 180 grader (lägg över en bit aluminiumfolie om brödet börjar få för mycket färg). Låt svalna på galler under en bakduk.

Parmesanraka med löjrom, rödlök och smetana

Jag har hittat en förrätt som jag skulle kunna äta morgon, middag och kväll, det är så vansinnigt gott! Originalet har jag hittat på 56kilo.se och det är mycket gott som det är, men igår när jag skulle göra dessa insåg jag att jag inte hade någon keso hemma. Jag testade att ha i philadelphiaost och rysk yoghurt istället och det blev supergott! Här kommer receptet.

Ca 6 små rakor

1 ägg
Ca 75 gram philadelphiaost
Ca 1 dl rysk yoghurt
1 msk Lindroos fiberhusk
salt, peppar
1 gul lök
2 dl riven parmesan (byt ev ut 1 dl till västerbottenost)
smör att steka i

Hacka lök fint och stek mjuk i smör. Mixa ägg, philadelphiaost och yoghurt till en len smet. Blanda i lök och riven ost med en sked, salta och peppra. Häll i fiberhusk och blanda ordentligt. Låt svälla i ca 5 minuter. Forma små ”biffar” och stek på medelhög värme i smör, ca 2 minuter på varje sida. Låt svalna en liten stund, lägg därefter upp på tallrik med smetana, löjrom (funkar även med stenbitsrom) och finhackad rödlök. Extra gott blir det med ett glas bubbel till!

Svamppaj med chevre och bacon

För oss som älskar paj kommer här ett fantastiskt recept med massor av goda smaker. Originalreceptet hittade jag på landleyskok.se, jag har modifierat det med lchf-vänlig pajdeg samt piffat till det med lite kantarellfond.

4-6 portioner

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
25 g smör
1 ägg

Pajfyllning:
2 liter blandsvamp
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
2 tsk kantarellfond
15 cm purjolök
1 paket bacon
10 bitar soltorkade tomater
200g getost

Stanning:
3 ägg
3 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
2 msk färsk klippt, persilja,
salt, peppar, oregano

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i liten pajform eller springform (20 cm) och nagga botten med gaffel. Grädda skalet i 175 grader i ca 8 minuter tills skalet fått lite färg. Ta ut pajdegen.

Höj värmen till 200 grader. Stek svampen tills all vätska försvunnit. Klicka i smör i pannan och ha ner pressad vitlök, vinäger, fond och skivad purjolök. Låt blandningen fräsa upp och låt den sedan svalna. Skär baconet i mindre bitar och stek tills det nästan är knaprigt, låt svalna och rinna av på en bit hushållspapper. Skala getosten. Blanda ihop svampen med smulad getost, bacon och strimlade soltorkade tomater. Ha sedan ner röran i pajskalet. Vispa ihop ägg och grädde med pressad vitlök, färska örter och kryddor. Slå stanningen i pajskalet och grädda i ca 35-40 minuter. Lägg eventuellt över lite aluminiumfolie efter 25 minuter, om pajen fått tillräckligt med färg. Servera med en god kålsallad.

Brownie med chiafrön

Här kommer ytterligare ett recept på en riktigt god lchf-brownie!

Ca 8-10 bitar

100 g kakaosmör
100 g saltat smör
100 g fibersirap gold
250 g Marabou mörk choklad 86%
25 g mixade (eller krossade) chiafrön
4 ägg
2 msk pofiber
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
1/4 tsk salt

Sätt ugnen på 180 grader, varmluft. Smält kakaosmör, smör och fibersirap i en kastrull. Hacka chokladen grovt och häll ner i kastrullen, rör tills det blivit en slät smet. Häll över smeten i en bunke. Vispa ner äggen, ett i taget. Vispa sist ned de torra ingredienserna. Lägg ett bakplåtspapper i en liten ugnsform med kanter (ca 25×17 cm) och häll ned smeten. Ställ in i ugnen i ca 15-17 minuter. Tag ut och låt svalna helt innan du skär den i lagom stora rutor. Servera med vispad grädde och rårörda hallon.

Supersmaskig brownie

Detta recept gjorde Marcus om från ett ”vanligt” recept och det blev väldigt bra. Han halverade dock receptet och använde en form på 25×17 cm. Vi tyckte att brownien kunde varit lite högre så jag tänker att det nog skulle funka med samma storlek på form för hela receptet, möjligen något större. Man får testa sig fram!

200 g smör
400 g Marabou mörk choklad 86%
6 ekologiska ägg
3 dl Nick’s Use like sugar alt. sötströ
1-2 krm vaniljpulver
1 1/2 dl kakao av god kvalitet
1 nypa flingsalt

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och chokladen, rör slätt och låt svalna.
Vispa ägg, sötning och vaniljpulver vitt och fluffigt. Rör ner kakao och salt i äggsmeten. Vänd försiktigt ner chokladsmöret. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en liten ugnsplåt med kant (min är 25×17 cm och då blir kakan ganska hög) och fyll med smet. Grädda kakan i mitten av ugnen i 20–25 minuter. Den ska ha stelnat till när man skakar formen försiktigt men vara mjuk i mitten, annars blir den lätt för smulig. Låt kakan svalna helt, skär den i rutor och servera med grädde och kanske lite rårörda hallon.

Vitkålsmos

Detta moset är supergott och så himla enkelt att göra. Jag har hittat det på Tjockkocken.se. Kan användas istället för kokt blomkål till köttbullar eller fläsk. Eller till vad som helst egentligen!

3-4 portioner

1/2 vitkålshuvud, ca 500 g
20-40 g smör
salt, svart & vitpeppar, ev lite muskotkrydda
50 g Philadelphiaost

Dela vitkålen i bitar och koka den mjuk, ca 8-10 min. Mixa kålen till mos med smör, (ta lite i taget). Smaka av med salt och peppar, tillsätt Philadelphia för ännu krämigare konsistens.

Köttbullar med gräddsås och rårörda lingon

Klassiska köttbullar med kryddpeppar på lchf-vis, kan det bli bättre? Receptet kommer från Dietdoctor.com men jag väljer att göra mina i ugnen och sedan eftersteker jag köttbullarna i mycket smör.

4 portioner

Köttbullar:
½ gul lök
600 g blandfärs eller nötfärs
100 g färskost
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
1 krm mald kryddpeppar

Gräddsås:
3 dl vispgrädde
50 g färskost
2 msk kalvfond
1 msk svarta vinbärsgele (valfritt)
1 msk glutenfri soja (valfritt)
salt och kryddpeppar, efter smak

Sätt ugnen på 250 grader. Riv eller hacka löken riktigt fint och lägg i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser till färsen och blanda väl. Forma små bollar av färsen och placera på en plåt försedd med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen i 8-10 minuter. Ta ut och stek i smör tills de får fin färg.

Lägg över köttbullarna på ett fat, häll i grädde och färskost i stekpannan och låt koka upp. Blanda i övriga ingredienser till såsen och smaka av.

Servera köttbullarna och såsen med kokt blomkål och lingon. Jag brukar använda  Önos lågkalori lingonsylt men det är lite fusk. Vill man fuska ytterligare så kan man skippa den egengjorda såsen och istället köpa Keldas gräddsås och pimpa den med lite kalvfond, kryddpeppar och svarta vinbärsgele. Du kan även byta blomkålen mot supergott vitkålsmos, recept hittar du här.

Teriyakilax med wok

Teriakisås:
En bit riven ingefära
Två rivna vitlöksklyftor
En halv hackad chilifrukt
En skvätt sesamolja
2 dl japansk soja
En skvätt fisksås
3-4 msk sötströ

Wok:
En liten vitkål
En bukett broccoli
10 cm purjolök
1 röd paprika
Rapsolja
Japansk soja
Sambal oelek
Sweet chilisås
En halv lime
Kryddor

Stek ingefära, vitlök och chili i lite sesamolja. Häll i övriga ingredienser till såsen och låt koka ca 10 minuter. Smaka av. Låt svalna.

Tina upp 4 laxfilébitar. Sätt ugnen på 200 grader. Häll över såsen och strössla sesamfrön på laxen. Sätt in i ugnen ca 20 minuter.

Strimla vitkål, purjolök och paprika, dela broccolin i små buketter. Woka grönsakerna i lite rapsolja, fyll på med mer olja efter en stund. När grönsakerna mjuknat, häll på japansk soja, sweet chilisås och sambal oelek. Pressa i en halv lime, ev lite chilipulver, smaka av.

Chiapudding grundrecept

Detta recept har jag hittat på lesscarbs.se och det finns massor av goda varianter och mycket annat smaskigt på hennes sida.

3-4 portioner

2 dl kokosgrädde
1 dl vatten
2 msk grädde
4 msk chiafrön
1 krm vaniljpulver

Blanda ihop alla ingredienser (och kryddor du gillar) i en större bunke. Låt stå 5 minuter. Rör därefter om tills du upplever att puddingen har samma konsistens i hela skålen. Detta för att undvika att den blir rinnig längst upp och hård längst ner. Låt stå över natten i kylskåpet.